mitt magiska liv – en blogg med magen i fokus

Jag heter Emmy och har sedan i mina tidiga tonår haft problem fram och tillbaka med magen. Den här bloggen handlar om min resa fram till idag och hur jag lever idag som 30-åring med flera diagnoser. Jag kommer att dela med mig av tips och t.ex. recept på mat som är bra för magen. Min förhoppning är att kunna hjälpa andra på vägen som har liknande problem.

Vägen till ett rikare liv

Leave a comment

Efter många års magproblem med djupa svackor och sjukskrivningar i perioder sedan hösten 2010 blev jag smått desperat till slut. Desperat efter att få en kontinuerlig lösning, något som verkligen fungerar och som håller magen och kroppen i balans. För två månader sedan kom det en räddning. Genom min sambos moster fick vi höra om en kvinna som driver företaget Biopatihälsan i Örebro. Min sambos moster är nära vän till henne och även andra familjemedlemmar till min sambo hade varit hos henne och fått spännande resultat. Jag tänkte att det var värt att göra ett försök och träffade henne i slutet av september. Hon kopplar på sladdar på vristerna, handlederna och huvudet och därigenom sänds signaler ut av olika slag som kan utläsas via en dator. Genom detta kan man upptäcka obalanser i kroppen och det var genom detta som jag kom till intressanta insikter:

Jag är inte laktosintolerant men däremot tål jag inte mjölkproteinet: Ska man bli glad att äntligen ha fått ett svar på vad min mage faktiskt inte mår bra av eller ska jag deppa ihop för att jag måste lägga om kosten och förändra sättet att leva? Visst kan man bli nere av att behöva avstå massa gott som mjölkchoklad, goda gräddiga såser, att inte kunna gå ut och fika och äta vad som helst. Självklart blev det här en stor omställning och dessutom skenar matkostnaderna iväg alltmer nu men om man får må bättre i magen så mår också hela kroppen bättre och därmed mår man också så mycket bättre mentalt. Det blir en positiv spiral istället för en ond cirkel.

Förutom mjölkproteinet fick jag även veta att jag har en känslighet mot gluten och bör undvika vetemjöl helt, men däremot går råg, havre och korn bra i lagom mängd. En del rycker på axlarna när man berättar om det här, de tror att det är bluff och båg. Jag själv känner bara att det är värt att prova att hålla sig ifrån det som jag nu har fått indikationer på att jag inte bör äta. Det är värt ett försök. Mjölk och mjöl är inte bra i större utsträckning för någon, ibland kallas det t.o.m. för de vita gifterna och har man en extra känslig mage är det inte konstigt att man utvecklar en allergi/intolerans mot detta.

Jag har nu sedan drygt två månader tillbaka ätit mjölkfritt till största delen (gör ibland undantag för viss ost såsom fetaost/getost) samt vetemjölfritt. Det känns som magen har stabiliserat sig och jag är inte uppblåst på samma sätt som innan. Sedan är det också annat som spelar roll som t.ex. att inte stressa, att äta rätt d.v.s. inte kasta i sig maten och tugga väl och det är sådant som jag jobbar på att bli bättre på. Det har gått väldigt bra att lägga om kosten i min vardag, och det som underlättar är att även min sambo äter specialkost då han är glutenintolerant samt också laktoskänslig. Vi kan äta samma mat och man kan laga samma mat som innan, den enda skillnaden blir att man byter ut t.ex. vanlig grädde mot vegetabilisk grädde som t.ex. havregrädde eller sojagrädde. Jag har fått med mej så mycket verktyg till att kunna hantera situationen bättre med min mage tack vare mitt besök på Biopatihälsan, mycket mer verktyg än vad jag nånsin har fått hos en läkare. Tack vare henne har jag en annan förståelse för min kropp och min mage. Jag kan varmt rekommendera henne, sök på Biopatihälsan på nätet så får du upp en länk till hemsidan.

Allt gott!

/Emmy

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s