mitt magiska liv – en blogg med magen i fokus

Jag heter Emmy och har sedan i mina tidiga tonår haft problem fram och tillbaka med magen. Den här bloggen handlar om min resa fram till idag och hur jag lever idag som 30-åring med flera diagnoser. Jag kommer att dela med mig av tips och t.ex. recept på mat som är bra för magen. Min förhoppning är att kunna hjälpa andra på vägen som har liknande problem.

Den magiska resan – Magkatarr och Reflux

10 Comments

Anledningen till att jag namngett denna blogg “Min magiska resa” är för att magen nästan alltid haft ett centralt fokus i mitt liv, alltså med betoning på MAG i magisk… Det hela ligger nog till grund i ett ganska oroligt psyke, och som de flesta vet så hänger psyket så väl ihop med magen. Om man är orolig, stressad, ledsen eller deprimerad är det oftast magen som reagerar först. Jag har nyligen fått reda på att jag föddes med stress för att min mamma var orolig när jag låg i hennes mage, och mamma har berättat för mej att jag redan som väldigt liten hade det jobbigt med magen, med svår förstoppning.

Jag själv minns min första “magkatarr” tydligt då jag var 14 år. Jag var orolig, nervös och ofta nedstämd. Jag trivdes inte så vidare bra i skolan och blev retad för att jag var så smal. Dessa ständigt gnagande ord från både vuxna och barn om hur mager jag var åt sig långt in i djupet av mej, mer än de någonsin skulle kunna ana. Från skolsköterska och kurator fick vi alltid höra att jag inte följde kurvan och de undrade om jag hade någon ätstörning. Mamma förklarade att så inte var fallet och att jag precis som både mamma och pappa alltid varit lång och smal. Men allra hårdast tog de orden på mig som några killar i klassen hävde ur sig. Jag fick vid ett flertal tillfällen höra att jag var så mager, smal som ett skelett, anorexiaoffer och plattbröstad. Frenetiskt började jag äta mer och mer mat, fetare och fetare mat. När jag kom hem från skolan gjorde jag varm OBOY med massa grädde i, och stekte pommes frites i massa flottig olja. Idag skulle jag kunna säga att detta faktiskt blev som en ätstörning även om jag varken har svält mej själv eller någonsin spytt upp något jag ätit. Men det var ett stört mönster som orsakades av andras tjat om hur jag såg ut, och som gav upphov till min första magkatarr. Denna magkatarr yttrade sig främst i starkt illamående och kväljningar, samt ont högt upp i magen vilket gjorde det svårt att ta sig till skolan. Jag kunde inte äta bland folk, då jag så ofta fick kväljningar och ibland fick upp maten – ofrivilligt.

Under hösten då jag var 19 år drabbades jag återigen av en kraftig “magkatarr” –  en magsäcksinflammation. Jag lades då in akut och fick genomgå en gastroskopi, som visade en kraftigt inflammerad och irriterad slemhinna i magsäcken. Jag fick medicin och repade mej till slut. Den tiden minns jag också som mycket svår och det var komplicerat att kunna sköta skolan med ordning. Återigen hade jag så kraftigt illamående att jag ofta fick kväljningar och inte kunde äta bland folk, att sitta i skolmatsalen bland alla människor var otänkbart.

Under åren som gått har jag ibland haft känningar av “magkatarr”, eller funktionell dyspepsi som läkarna kallar det. Jag har dock många gånger lyckats häva det själv genom att äta skonsam mat en tid och tänkt mer medvetet på att dra ner tempot och reducera stressen i vardagen – detta är ju ofta grundorsakerna till de här problemen. För två år sedan, under hösten 2010 small det till igen. Jag fick tillbaka symptomen med illamående, kväljningar, svårigheter att äta m.m. och plötsligt tilltog brännandet högt upp under bröstkorgen alltmer. Jag fick mediciner mot “magkatarr” som inte hjälpte, blev sjukskriven och fick efter 2 månaders väntan återigen genomgå en gastroskopi. Denna gång visade gastroskopin att min övre magmun inte sluter tätt vilket medför att den salta, frätande magsyran går åt fel håll och vandrar uppåt. Detta ger halsbränna och sura uppstötningar – något som många lider av. På mig kunde man se att detta var något jag haft länge då magsyran har frätit mycket ovanför magmunnen så slemhinnan där var kraftigt irriterad. Detta är en sjukdom som kallas för Reflux (Reflux betyder att något går åt fel håll) och man gör egentligen inte så mycket åt det än att ge medicin. Man kan operera magmunnen men jag har hört att det är ganska komplicerat och något som man i första hand inte vill göra. Man får helt enkelt försöka leva med det och lindra besvären med receptfria mediciner som lägger sig som ett lock på magsyran, som t.ex. Gaviscon samt mediciner som minskar syraproduktionen i magsäcken som t.ex. Omeprazol…

För en månad sedan fick jag en kraftig släng igen, en kombination av alla mina magproblemstillstånd. Det blev sjukskrivning igen och har sedan dess tänkt väldigt medvetet på vad jag äter. Jag hoppas nu innerligt av hela mitt hjärta att jag kommer att få vara frisk och klara av vardagen på ett bra sätt.

Om du haft liknande besvär får du gärna kommentera inlägget. Det är väldigt givande att kunna få utbyta erfarenheter med andra.

All Kärlek,

/E

Advertisements

10 thoughts on “Den magiska resan – Magkatarr och Reflux

 1. Vad skönt det är att läsa något om någon annan som man tror att man är själv om i hela världen! Jag känner igen mig precis i det du skriver om att alltid ha varit smal och få kommentarer och inte kunna äta bland folk. Jag har fortfarande stora problem med detta. Kan du äta bland folk idag? Gick det över av sig själv eller har du gjort något särskilt för att kunna klara av det? Det känns helt omöjligt för mig och jag känner mig otroligt begränsad. Glömde nämna att jag också är diagnosticerad med Funktionell dyspepsi, men det mesta sitter i mitt huvud.. Tack för en underbar text ❤

  • Hej Caroline!
   Visst är det trots allt skönt att höra om andra som har samma problem som en själv, att veta att man inte är ensam är någon slags tröst i eländet. Fast som du säger så kan man verkligen känna sig mest ensam och udda i hela världen. Det här med att inte kunna äta bland folk har kommit i perioder för mej då jag mått väldigt illa och haft mycket kväljningar och kräkningar. Då har jag inte klarat av att se folk äta eller att vara i en miljö med massa folk och samtidigt äta. Men jag är extremt känslig för att äta bland folk som i mitt tycke har äckligt bordskick, har alltid haft nån slags fixidé kring det. Då låser det sig i halsen, blir spyfärdig och sen kan jag inte äta mer trots att jag egentligen är hungrig i magen. Är detta något du känner igen? Undrar om detta är kopplat till Funktionell Dyspepsi, det har jag egentligen aldrig fått nåt svar på men jag tror som du säger att mycket sitter i huvudet…
   Tack för att du gillade min text, ta hand om dig!

 2. Hej! Jag har samma magproblem som du beskriver men jag blir oftast så trött i hjärnan… Känns som att jag inte får tillräckligt med syre till hjärnan och kroppen.. Detta har förmodligen med min mage att göra att blodet inte syrsätter sig som det ska. Jag har gått igenom många undersökningar men dom säger att dom inte hittar något och kan inte se om man har mycket syra… Den här tröttheten i huvet som jag känner tänkte bara höra om du kan känns så???

  • Trötthet känner jag absolut igen mej i och det är ju ett av symptomen som man kan ha vid IBS, inte alls konstigt att man blir trött när magen får jobba så mycket med sådant som inte är bra i magen/kroppen. Jag vet dock inte om min trötthet är densamma som du beskriver. Skulle det hjälpa dej om du provade att dricka något tillskott tex Blutsaft (järn mot trötthet) eller något annat uppiggande?
   Ta hand om dej!

 3. Hejsan!

  Jag är själv 27år idag och har haft min Reflux sjukdom i 7 år nu. Jag mår otroligt dåligt de flesta dagarna men jag vill ändå inte göra operationen då den mest troligt kommer att förvärra livet. Hur gör du/ni för att resa er från de värsta dagarna med extremt illamående, värk och tarmproblem? Väldigt tacksam för svar då mina läkare bara säger att att jag får lära mig att leva med de och att jag är så ung så jag ska bara må bra. Jätteskönt att få höra om andras liv med just denna sjukdom. Kram / Sandra

  • Hej! Det låter riktigt jobbigt det du beskriver. Mina problem kommer i perioder och i vissa perioder kan jag må väldigt bra och ha kontroll över min mage. Det jag kan rekommendera starkt är att dricka Aloe vera (Forever) varje dag, det håller min mage i balans och mår bättre i både tarm och med refluxbesvären då. Det kanske inte funkar för alla men för mej har det hjälpt. Jag säljer själv Forevers produkter och har bara positiva erfarenheter av dem. Hör av dej igen om du vill testa! Det är tråkigt att läkare ger sådana nonchalanta besked. Ta hand om dej!

 4. Hej, vad härligt att läsa om nått liknande till vad man upplevt själv! Har haft problem med min mage sen jag va 14 år och har vatt fram och tillbaka från vårdcentraler och akutmottagning men ingen vet vad som är fel och tillslut fick jag höra av en läkare att jag antagligen hittar på och överdriver mina problem och min smärta eftersom han inte han inte hittat något fel.

  Efter det sluta jag söka vård för mina nästan ständiga magsmärtor, illamående, växlande diarre och förstoppning. Hemskt hur felbehandlad man kan bli i vården.

  Vad är dina bästa tips på att hålla magen i schack och undvika de värsta smärtorna. För i dags läget har jag fler dåliga dagar än dagar utan nått problem alls. För det känns lite som att allt jag gör för att hjälpa bara motverkar varandra. Tar omeptazol för smärtan men då blir jag förstoppad av det istället. Äter mer fibrer för att undvika det och då får jag smärtor för att magen jobbar för mycket. Känner mig rätt vilsen 😦

  • Hej!
   Det är förjävligt att man ska behöva bli så nonchalerad när man söker hjälp. Och problem med magen påverkar vardagen i så stor utsträckning att det verkligen borde tas på större allvar än vad det gör. Undrar om man inte kan anmäla en läkare som behandlat dig så, jag tycker det låter helt bedrövligt.
   Jag slussades också runt fram och tillbaka länge men jag kände att jag fick mer klarhet i problemen då jag sökte hjälp utanför vården inom annan alternativ medicin. Jag har massa tips till dig men man får ju prova sig fram och se vilken väg som blir bäst för sig själv.

   Skulle du kunna kolla upp om det finns något alternativ i närheten där du bor? Själv gick jag till en biopat i Örebro. Om du har möjlighet att söka hjälp där kan jag ge dig hennes kontaktuppgifter, jag fick bra med hjälp av henne bl.a. var det då jag lade om min kost.

   Har du provat att utesluta livsmedel? Det finns ett program som heter FODmaps, detta finns att ladda ner som app. Appen heter IBS-Fri och är framtagen av dietisten Sofia Antonson. Hon håller även kurser i detta i Stockholm, jag har inte varit på det själv men tycker att det verkar bra. Där genomgår man ett program där man plockar bort livsmedel i olika steg i sin kost som har visat sig vara irriterande för IBS-magar (På din beskrivning låter det som att du har IBS men du har alltså inte fått någon diagnos alls?) Ett annat tips jag har angående kost är att begränsa intag av mjölkprodukter och vetemjöl, det kan irritera magen om man har känslig mage. Jag äter mjölkfritt dvs mestadels vegetabiliska mjölkprodukter och inget vetemjöl. Egentligen ska man ju inte plocka bort gluten på egen hand utan i samråd med läkare men jag kände mej också ganska nonchalerad så till slut började jag experimentera på egenhand. Har dock inte slutat helt med glutenprodukter utan endast vetemjöl som jag blir väldigt uppblåst av och får ont i magen av.

   Kan även tipsa om att dricka en hutt flytande aloe vera varje dag. Tidigare har jag haft samma symptom som dig dvs förstoppning (mestadels) och ibland magkramper med diarré samt illamående ofta men efter att jag börjat dricka aloe vera regelbundet mår magen väldigt mycket bättre. Får gå på toa regelbundet nu och har väldigt sällan kramper. I mitt fall tror jag det är en kombination av aloe vera samt nya kostvanor. Jag säljer själv aloe vera om det är något du skulle vilja testa. Man har 3 månaders tillgodo-garanti så är man inte nöjd kan man skicka tillbaka produkten och få pengarna tillbaka (det går bra även om man druckit upp en hel dunk) 🙂

   Jag tror också att magproblemen bottnar mycket i den psykisk hälsan så mitt sista tips är att fundera över hur ditt liv ser ut, har du en stressig livssituation med t.ex. stressigt jobb? Finns det något som går att ändra på för att få det lugnare? Kanske kan du testa yoga eller mindfulness eller någon annan träning? Träning kan ju ha bra effekt på magen, ja hela kroppen så klart men efter ett träningspass kan magen må bättre då det frigjorts endorfiner i kroppen som påverkar hela kroppen positivt 🙂 Jag har börjat träna lite hemma i lugn och ro i egen takt, det är ett tips!

   Lycka till med allt hälsningar Emmy

 5. Instämmer med tidigare. Verkligen skönt att veta att jag inte är helt ensam. Jag har refluxsjukdom plus det läkarna kallar för funktionella besvär =IBS. Jag har haft problem med magen sedan jag var 12år. Även jag har en mamma som var orolig och stressad när hon bar på mig. Hon berättar om att jag matvägrade och hade ont i magen ofta när jag var liten.
  Jag har haft perioder när jag varit näst intill symptomfri för att sedan ha år då det kommit i skov. I ett och ett halvt år nu så har jag haft har de värsta problemen jag nånsin haft. Jag lider av kramper , växlande diarré, förstoppning, illamående, yrsel, kallsvettningar, hjärtklappning, halsbränna, magkatarr, tyngdkänsla i magsäcken. Allt detta tror jag utlöstes av vinterkräksjukan. Jag hade mindre besvär innan den. Jag har provat det mesta och jag är nu 35år. Jag arbetar heltid för att det inte finns något annat alternativ. Jag har nytt jobb och det är ingen som vill anställa någon tillsvidare om jag säger att jag är kroniskt sjuk. Trots att jag är sjuk så har jag få sjukdagar. Det jag tycker är allra jobbigast är att äta i fikarummet med andra. Illamåendeattackerna kommer och jag kallsvettas och försöker hålla masken. Kul liv? Näh, skämt och sido så är det tufft speciellt de extremt dåliga dagarna.
  Tack för den här bloggen! Magproblem behöver lyftas fram i ljuset! Kram

  • Hej Therese!
   Vi verkar ha en liknande bakgrund när det gäller våra magproblem. Det här med arbete är ju ett problem när man har såna här problem som kommer i skov och då man blir riktigt sjuk och inte kan jobba. Jag känner en person som har så svårt med sin mage att han nu fått läkarintyg att visa upp för sin arbetsgivare, och även fast han är hemma sjuk får han ändå utbetald lön. Testa att prata med din läkare och be denne hjälpa dej i just arbetssituationen..ingen ska behöva må så dåligt på jobbet tycker jag! Jag känner precis igen det du beskriver när illamåendet kommer då man sitter bland folk, då blir jag väldigt stressad i situationen och kallsvettas oxå..det är hemskt! Jag kan dock säga att jag idag inte blir så sjuk i magen som tidigare. Mycket har jag att tacka aloe veran för detta! Har du provat att dricka aloe vera? Det är inte så gott att dricka men det finns även smaksatt och jag dricker varje dag 60 ml aloe vera med äpple/tranbär och den är riktigt god 🙂 Rekommenderar detta starkt om du inte testat! Lycka till med allt!! /Emmy

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s